burn-out_matchesVolgens een onderzoek van Randstad is een kwart van de werknemers in Nederland futloos. Dit kost organisaties veel geld want als mensen niet genoeg energie hebben zullen zij ook minder presteren.

Dat plezier in ons werk belangrijk is dat weten we en dat daardoor de prestaties verbeteren dat weten de meesten ook wel. Maar hoe meet je dat nou? Hoe kom je er als werkgever achter of je medewerker echt intrinsiek gemotiveerd is? En of hij of zij tijdens het sollicitatiegesprek eerlijk is of alleen de sociaal gewenste antwoorden geeft omdat de functie zo gewild is.

Intrinsieke motivatie

Als iemand niet intrinsiek gemotiveerd is dan kost het werk veel energie en is het logische gevolg dat mensen uitgeput raken. En vanzelfsprekend minder plezier hebben in hun werk.

Door van te voren te weten wat de talenten zijn van de kandidaat kun je veel besparen. Het is veel makkelijker om van de nieuwe medewerker te weten waar hij of zij energie van krijgt en wat energie kost. Je kunt dan als werkgever kijken of de talenten goed aansluiten bij het gevraagde profiel en of er tijd is om iemand te begeleiden op de talenten waar hij of zij minder aanleg voor heeft. Dit meet je via een selectieassessment.

Werken vanuit je talenten

Als ik naar mezelf kijk dan krijg ik energie van afwisseling binnen mijn werkzaamheden, het coachen van mensen en mijn creativiteit kwijt kunnen. Als ik de hele dag hetzelfde zou moeten doen dan kost dat veel energie. Terwijl het andere mensen juist veel energie geeft.Het mooie is dat iedereen zijn eigen talenten en voorkeursgedrag heeft en dat maakt mijn dagelijkse werk ook zo leuk en vooral afwisselend!

Het is als werkgever dus heel  zinvol om van te voren te meten waar de nieuwe medewerker energie van krijgt om te voorkomen dat iemand opgebrand raakt.

Iedereen heeft talent alleen niet voor iedere functie!