Van programmeur tot ceo

Talent FOCUS

Lage score op de TMA drijfveer Afwisseling

Hij begon zijn imposante carrière als programmeur bij IBM. Via de OR speelde hij zich in de kijker van de directie. Toen hij als topmanager vertrok bij IBM ontdekte Ron dat het er buiten IBM toch net even wat anders aan toeging. Hij maakte achteraf gezien een aantal verkeerde keuzes en leerde met ‘vallen en opstaan’ waar je op moet doorvragen als je ergens wordt gevraagd om de leiding te nemen.

In het interview blikt hij terug op zijn lange carrière in het IT sector. Hij was erbij als programmeur bij IBM en als ceo van CGI. Tegenwoordig is hij actief als toezichthouder, adviseur en coach. Een atypische vindt hij zelf. Want het vragen stellen en op je handen blijven zitten heeft hij echt moeten leren. Dat zit ook minder in zijn talent. Hij is iemand die graag zijn eigen mening geeft en doorpakt op de keuzes die vervolgens moeten worden gemaakt.

Het talent dat Ron heeft geholpen om het van programmeur tot ceo te schoppen is Focus.

Is Foucs een noodzakelijk talent voor iedereen die ook zo’n carrière nastreeft? Zijn er ook momenten in zijn carrière geweest dat zijn Focus hem niet heeft geholpen? Hoe ga je om met dit talent als je van een uitvoerende naar een coachende rol verschuift?

Bekijk het in een nieuw talentgesprek van Jan Prins met Ron de Mos. 

talentmanagement podcast

In de serie Talentgesprekken gaat Jan Prins op zoek naar de kerntalenten van inspirerende mensen. In elk talentgesprek staat steeds één kerntalent centraal. Voorafgaand aan het gesprek hebben de gasten een TMA talentanalyse gedaan. Mensen hebben gemiddeld 10-15 talenten, maar niet alle talenten zijn even sterk. Op basis van die uitkomsten komt Jan tot het inzicht wat het kerntalent van zijn gast is. Dit talent staat dan centraal in het talentgesprek. In het talentgesprek wordt duidelijk hoe het kerntalent bepalend is geweest voor de keuzes die zijn gast heeft gemaakt en de overtuigingen die daar aan ten grondslag hebben gelegen.

Wat zijn jouw talenten?

Talentgesprekken is zowel een YouTube kanaal als een podcast (in de apps van Spotify, Apple, GoogleTuneIN en Podbean.

Er is ook een website waarop je ze allemaal kunt terugkijken en luisteren.

In de winkel op de website Talentgesprekken.com kun je ook zelf een talentanalye kopen voor jezelf of voor iemand aan wie je dat gunt.